Opel

De maximum snelheid van een aanhanger

Het trekken van een aanhanger gaat gepaard met een extra verantwoordelijkheid op de weg, niet alleen voor de veiligheid van de lading en het voertuig, maar ook voor die van andere weggebruikers. Een cruciaal aspect hiervan is het naleven van de maximumsnelheid voor aanhangers, een onderwerp dat vaak vragen oproept bij bestuurders. In deze blog duiken we dieper in op de regels van de maximumsnelheid van een aanhanger, de risico’s van te hard rijden en de verschillen in snelheidslimieten tussen landen.

Wat zijn de regels in Nederland?

In Nederland is de maximumsnelheid voor het rijden met een aanhanger afhankelijk van zowel de voertuigcombinatie als de weg waarop gereden wordt. Over het algemeen geldt voor aanhangers (dat is inclusief caravans, paardentrailers uiteraard) een limiet van 90 km/u op autosnelwegen en 80 km/u als de combinatie hoger weegt dan 3500 kg. Voor bestuurders is het essentieel om deze regels te kennen en te respecteren, niet alleen om boetes te vermijden maar ook om de veiligheid op de weg te garanderen.

Risico’s van te hard rijden

Te hard rijden met een aanhanger verhoogt significant het risico op ongevallen. Enkele van de gevaren zijn een langere remweg, verminderde stabiliteit en een verhoogde kans op het scharen van de aanhanger. Bij hogere snelheden wordt het ook moeilijker om snel te reageren op onverwachte situaties of gedragingen van andere weggebruikers, wat kan leiden tot ernstige ongelukken. Het naleven van de snelheidslimieten is dus niet alleen een kwestie van wettelijke verplichting, maar ook van algemene veiligheid en verantwoord rijgedrag.

Zijn er ook internationale verschillen?

Het is interessant om op te merken dat de snelheidslimieten voor het rijden met een aanhanger niet uniform zijn en kunnen variëren van land tot land. Bijvoorbeeld, in sommige Europese landen mag je met een aanhanger sneller rijden dan in Nederland, terwijl in andere landen juist strengere regels gelden. 

In Duitsland hangt de toegestane maximumsnelheid af van de combinatie van het voertuig en de aanhanger en of deze combinatie gekeurd is voor hogere snelheden. Zonder keuring mag je namelijk maar 80 km/u op snelwegen. Als je de Tempo 100 ontheffing hebt, dan mag je 100 km/u op autosnelwegen. Deze ontheffing krijg je pas als tijdens de keuring blijkt dat jouw aanhanger geschikt is voor die snelheid. 

In Frankrijk is de maximumsnelheid voor het rijden met een aanhanger op autosnelwegen 130 km/u, mits het totale gewicht onder de 3.500 kg blijft. Op vierbaanswegen is het 110 km/u. Dit benadrukt het belang van jezelf informeren over de lokale verkeersregels wanneer je met een aanhanger door verschillende landen reist.

Meer aanhanger informatie?

Het naleven van de maximumsnelheid voor aanhangers is van essentieel belang voor de veiligheid op de weg. Hoe hard je met een aanhanger mag kan zoals je in deze blog hebt kunnen lezen in sommige landen verschillen. Als je het niet weet, kan dat dure maar ook andere slechte gevolgen hebben. Wil je meer informatie over aanhangers of hoe je deze het beste kan onderhouden? Neem dan een kijkje bij Aanhangwagendirect. Met vragen kan je terecht bij de klantenservice van Aanhangwagendirect.